The Senior Adventure At Safari World ผู้สูงอายุท่องซาฟารีเวิลด์

01.05.12

“When we see the elderly people smiling with happiness, it bring us a great great joy “!
These words that inspired me came from a small tiny lady whose heart is big and beautiful.

“เมื่อฉันได้เห็นรอยยิ้มที่เต็มไปด้วยสันติสุขจากผู้สูงอายุ นั้นนำมาซึ่งความชื่นชมยินดีอย่างยิ่งสำหรับฉัน”
นี่เป็นคำพูดที่เต็มไปด้วยแรงบันดาลใจต่อผม ที่ออกมาจากจิตใจของผู้หญิงร่างเล็กแต่มีหัวใจดวงโตและงดงาม

Last March, Noi from Ruth Center invited me to join and capture a moment of happiness for senior adults at Safari world.
There were about 95 senior adults as well as volunteer staff from YWAM Nexia Canada that came to help this trip happen.

เมื่อเดือนมีนาคมที่ผ่านมา คุณหน่อยจากศูนย์นางรูธ ได้เชิญผมให้ไปร่วมในการบันทึกช่วงเวลาแห่งควาสุข ความประทับใจของผู้สูงอายุที่ซาฟารีเวิลด์
ซึ่งมีผู้สูงอายุประมาณ 95 คนและทีมอาสาสมัครจาก วายแวมเน็กเซีย ประเทศแคนนาดาอีกจำนวนหนึ่ง ที่ได้มาร่วมและทำให้การผจญภัยครั้งนี้เกิดขึ้นได้

The bus left from Ruth Center about 8.30 am and it took about an hour to reach Safari World.

รถทัวร์ปรับอากาศเคลื่อนตัวออกจากศูนย์นางรูธประมาณ 8.30 นาฬิกา และใช้เวลาประมาณ 1 ชั่วโมงไปยังซาฟารีเวิลด์

Safari wold is about 430 rai and is divided into two sections. One part is drive through and is called Safari world. The other is walk through and called Marine Park.
At the beginning the bus take usin a tour around the Safari Park . The drive through the scenic safari Park stretches 8 km and lasts 45 minutes, . The elderly were very excited and adventurous to see the wild animals.

ซาฟารีเวิลด์ มีเนื้อที่ประมาณ 430 ไร่ แบ่งพื้นที่ออกเป็น 2 ส่วน ได้แก่ ส่วนที่หนึ่ง คือ ซาฟารีปาร์ค และส่วนที่สอง คือ มารีนปาร์ค
เมื่อรถทัวร์มาถึงก็จะขับพาชมในส่วนของซาฟารีปาร์ค รถขับผ่าน ซาฟารีปาร์ค ที่งดงามทอดยาวเป็นระยะทางประมาณ 8 กม.และใช้เวลาประมาณ 45 นาทีในการขับชม ผู้สูงอายุต่างตื่นเต้นและได้ผจญภัยในการได้ดูสัตว์ป่านานาชนิด

Safari park is a zoo that has different kinds of animals, like zebra, Cape buffalo, deer, giraffe, birds, tigers, lions, bears, and others. Visitors can sit in in a vehicle and see the lives of the animals in the wild, either their own vehicle or a tour bus from Safari World.

ซาฟารีปาร์ค ซึ่งเป็นสวนสัตว์เปิด มีสัตว์ต่างๆ เช่น ม้าลาย กวาง ยีราฟ นก เสือ สิงโต หมี ฯลฯ ให้นักท่องเที่ยวได้นั่งรถชมชีวิตความเป็นอยู่ของสัตว์ตามธรรมชาติโดยรถส่วนตัว หรือรถบริการพร้อมผู้บรรยายของซาฟารีเวิลด์

Marine Park has water animals as well as other kinds of animals that are hard to find. It also has shows like a dolphin show, bird show, sea lion show, and others.

มารีนปาร์ค หรือสวนน้ำ มีสัตว์น้ำ และสัตว์ชนิดต่างๆ ที่หาดูให้ชมยาก รวมทั้งการแสดงต่างๆ เช่น การแสดงของปลาโลมา, นก, แมวน้ำ และลิง เป็นต้น

First show is the orangutan Boxing show. this show entertain and make the elderly smile a lot with the trick and the smart of Orang Utan show.

การแสดงชุดแรกที่ผู้สูงอายุได้ชมนั่นคือ การแสดงของลิงอุรังอุตัง การแสดงชุดนี้สร้างความสนุกสนานและเรียกเสียงหัวเราะของผู้สูงอายุและผ้ชมรอบๆสนามได้เป็นอย่างมาก ด้วยบุคคลิกที่กวนๆ ซุกซน ขี้เล่นและฉลาด

Next show is sea lion show. The seniors are fascinated by the knowledge and cleverness of the Sea Lions. Their show was lovable.

การแสดงชุดต่อไปคือการแสดงของแมวน้ำ ผู้สูงอายุต่างได้ทึ่งกับความแสนรู้ อันชาญฉลาดของเหล่าบรรดาแมวน้ำ ที่แสดงได้อย่างน่ารักน่าชัง

After the sea lion show was over, we had lunch. After that we went to see the elephant show. On the way to the shows we passed animals of many kinds.

หลังจากที่เราดูการแสดงแมวน้ำเสร็จ ก็พักรับประทานอาหารกลางวันเพื่อชาร์ตพลัง จากนั้นเราก็มุ่งหน้าไปชม การแสดงช้าง ระหว่างทางจะผ่านสัตว์ต่างๆ นานาชนิดอีกมากมาย

When the elephant show starts, it brings on a big applause. Even though the elephant is large it is very agile and nimble. Outside of being large, one ability of the elephant is painting. It’s unbelievable that this elephant can paint even one beautiful picture. Before finishing they asked for a male and a female volunteer to help with the show. The volunteer would lay down so the elephant could massage their sore muscles. They have to come bravely because they have to lay under the foot of an elephant that weighs thousands of kilograms. It’s good that the volunteers weren’t senior adults because there would be no imagining what would happen.

เมื่อการแสดงช้างเริ่มขึ้น ก็สามารถเรียกเสียงปรบมือได้อย่างมากมาย ถึงช้างเป็นสัตว์ที่ตัวใหญ่ แต่ว่าแสดงได้อย่างคล่องแคล่ว ว่องไว ต่างจากลักษณะลำตัวที่ดูใหญ่ อุ่ยอ้าย และอีกหนึ่งความสามารถของช้างที่นี้คือ การวาดภาพ เหลือเชื่อจริงๆว่าช้างที่นี่วาดภาพได้อย่างสวยงามเลยที่เดียว สิ่งสุดท้ายก่อนจะจบจากการแสดงช้างนั่นก็คือ การขออาสาสมัครชายหญิงอย่างละหนึ่งท่าน เข้าไปแสดงร่วมกับช้าง อาสาสมัครจะต้องนอนลงกับพื้นให้ช้างนวดเพื่อบบรรเทาอาการปวดของกล้ามเนื้อ แต่จะต้องแลกมาด้วยความหวาดเสียวนิดๆ นั่นคือต้องนอนใต้อุ้งเท้าของเช้างที่หนักหลายพันกิโลกรัม ดีนะที่อาสาสมัครที่เข้าไปให้ช้างนวดไม่ใช่ผู้สูงอายุ ถ้าเป็นผู้สูงอายุคงไม่ต้องจินตนาการว่าจะเป็นอย่างไร

The last part of the adventure in Safari world was the dolphin show. It was during the hottest part of the day but when when the lovable dolphins started their show it made everyone completely forget about the heat. It was the highlight of everything. The senior adults smiled and clapped their hands. You could see the great joy and we weren’t disappointed in taking the senior adults to experience a new world full of the different kinds of animals of many different species that are difficult to find in Thailand.
“Since I was born I’ve never see anything like this in my life. It’s the first time I’ve been able to see this. Thank God I’ve gotten to know Him. I probably would have never had the opportunity to come see this. This is the words from one senior adult to me.

สุดท้ายสำหรับการผจญภัยท่ามกลางซาฟารีเวิร์ดวันนี้คือ การมาชมการแสดงของโลมา ซึ่งช่วงเวลานี้เป็นช่วงเวลาที่แดดร้อนที่สุด แต่เมื่อได้เห็นการแสดงของโลมาผู้น่ารักแล้วทำให้ลืมความร้อนของอากาศไปเลย และนี่น่าจะเป็นไฮไลท์ของการแสดงทั้งหมด เพราะผู้สูงอายุจะชอบ ยิ้ม ปรบมือ ดูมีความสุขมากที่สุด ซึ่งนับว่าไม่ผิดหวังสำหรับการพาผู้สูงอายุมาเยี่ยมชม สัมผัสโลกใหม่อีกมุมหนึ่งของเมืองที่เต็มไปด้วยสัตว์ต่างๆ หลากหลายสายพันธ์ทั้งที่ใกล้จะสูญพันธ์และที่หาดูได้ยากในประเทศไทย “ตั้งแต่ฉันเกิดมาไม่เคยได้ดูได้เห็นอะไรอย่างนี้มาก่อนเลยในชีวิต ครั้งนี้และเป็นครั้งแรกที่ได้มาดู ขอบคุณพระเจ้าจริงๆ ถ้าไม่ได้รู้จักกับพระเจ้าฉันคงไม่มีโอกาสมาได้ดูแน่เลย” นี่เป็นคำพูดที่ออกมาจากใจของผู้สูงอายุคนหนึ่ง ที่เล่าให้ผมฟัง

It’s beautiful to see the smiles and hear the laughter of joy during this later period of the lives of these people. This gives strength and encouragement to Noi and Ruth Center to continue to walk beside these senior adults.

มันช่างงดงามกับการได้เห็น รอยยิ้ม เสียงหัวเราะ กับความสุขเล็กๆในบั้นปลายชีวิตของพวกเขาเหล่านี้ สิ่งนี้ที่จะเป็นกำลังใจเป็นแรงพลักดันทำให้คุณหน่อยและศูนย์นางรูธที่จะเดินหน้าและอยู่เคียงข้างผู้สูงอายุเหล่านี้ต่อไป

Finally, here’s the video for the Ruth Center that I’ve been producing over the past year.
God Bless!

ท้ายสุดนี้ ผมขอปิดท้ายด้วยวีดีโอศูนย์นางรูธที่ผมได้ทำให้กับศูนย์นางรูธเมื่อต้นปีก่อน
ขอพระเจ้าอวยพร

Comments

Leave a Comment